UA RU
13.12.2023

Розробка та виробництво протеїнових батончиків Lipo Bar

Зараз ви дізнаєтеся абсолютно все про виробництво протеїнових батончиків Lipo Bar, включаючи особливості складу та чому було прийнято рішення використовувати ті чи інші інгредієнти.

Автор
Авторскі статті
Lipobar.ua

Яку інформацію ви можете знайти в інтернеті про улюблений протеїновий батончик? Склад, скопійований з етикетки, кілька слів про користь та якість продукту, а також, можливо, коротке відео з виробництва. Багато нюансів часто залишаються за лаштунками або завуальовано ховаються за складними назвами компонентів. Щоб простому користувачу обрати найкращий протеїновий батончик особисто для себе, потрібно не просто вивчити склад, а й скористатися допомогою гугла, тому що деякі інгредієнти можуть викликати більше запитань, ніж дати відповіді.

Зараз ви дізнаєтеся абсолютно все про виробництво протеїнових батончиків Lipo Bar, включаючи особливості складу та чому було прийнято рішення використовувати ті чи інші інгредієнти.

Розробка українських протеїнових батончиків Ліпо Бар

Перед початком розробки нашого продукту було ретельно проаналізовано ринок білкових батончиків імпортованих в Україну, а також товарів внутрішнього виробництва. Перше, на що ми звернули увагу – це кардинально різні, але водночас однакові підходи до розробки:

  1. В першу чергу акцент робиться на роздрібну ціну готового товару. Занадто дешеві батончики люди купувати побоюються, а надто дорогі не мають великого попиту. При пошуку тієї самої золотої середини вартості, на жаль, дуже рідко враховується момент натуральності, харчової цінності, безпеки та текстури. Головне, щоб протеїновий батончик був конкурентоспроможним.
  2. Поінформованість споживача щодо харчових компонентів значно підвищилася, проте багато людей не читають склад, а якщо й читають, то списують незнайомі компоненти на якісь там потрібні для виробництва добавки. Деякі виробники просто користуються тим, що споживач повністю не розуміє роль і вплив на організм окремих харчових інгредієнтів.

Протеїнові батончики Lipo Bar розроблялися виключно з науковим підходом навіть до незначних деталей. Щоб знизити ціну для клієнта, ми не заощаджували на компонентах, а довго шукали рішення для такого складного питання, як “зниження собівартості без втрати якості та користі”. Все це заради однієї мети. Щоб ви отримали безпечне, корисне, натуральне білкове перекушування з високою харчовою цінністю та оригінальною текстурою за доступною ціною. А ми своєю чергою – гордість за те, що створили по-справжньому унікальний протеїновий батончик на ринку України та за його межами.

Склад протеїнових батончиків: як підбирались інгредієнти для Lipo Bar

Варто розуміти, що на ринку представлено чимало гідної продукції із цієї категорії. Але якщо ми говоримо про ідеальний протеїновий батончик з погляду не тільки поживного перекушування, а й користі для організму, то є нюанси, на які не можна не звернути увагу.

Давайте розглянемо ключові компоненти, які є в протеїнових батончиках і порівняємо середньостатистичний продукт з Ліпо Бар.

Білок в протеїнових батончиках

У багатьох батончиках враховується повноцінність та збалансованість білка. Сюди можна віднести два головні чинники:

  • амінокислотний профіль;
  • рівень біодоступності.

В якості протеїнів використовуються висушені білкові концентрати та ізоляти, але в основі вибору білка лежить, знову ж таки, принцип ціни, а не харчової та біологічної цінності. Як наслідок, використовуються більш дешеві джерела білків, забезпечуючи лише кількість протеїну в батончику, а не його якість.

Який білковий склад у протеїнових батончиків Ліпо Бар Ми використовуємо п'ять різних білкових концентратів та ізолятів у певному співвідношенні:

  1. Сироватковий концентрат.
  2. Сухий яєчний білок.
  3. Білковий гідролізат.
  4. Казеїнат натрію.
  5. Соєвий білок.

Так, сироватковий протеїн вважається найкращим за засвоюваністю та амінокислотним профілем. Але якщо до складу додавати виключно його і при цьому високої якості, то кінцева ціна продукту відразу перестає бути народною. Ми пішли іншим шляхом та створили ідеальний баланс різних білків, зберігши прийнятну ціну на батончик. Наш протеїновий комплекс містить збалансовану кількість усіх незамінних амінокислот.

Завдяки довгим технологічним процесам нам вдалося уникнути стандартного співвідношення сироватково-казеїнового молока 20 (сироватка) / 80 (казеїн). За ідеальне співвідношення ми взяли материнське молоко, де співвідношення даних компонентів 60/40 і прагнули саме до нього. Навіщо? Сироватка набагато легше і швидше засвоюється. Чим її більше по відношенню до казеїну, тим краще метаболізм глюкози та вивільнення гормонів, що згодом дозволяє швидше збільшувати м'язову масу та допомагає організму активно синтезувати необхідні ферменти.

Цукрозамінники в протеїнових батончиках

Батончики багатьох виробників позиціонуються як продукт для здорового харчування. Однак у їх складі часто можна виявити багато цукру, концентрація якого сягає 20-25%. І це цілком закономірно, адже використовується шоколадна глазур, що містить цукор та цукрові сиропи, які, крім білих солодких кристалів, містять глюкозу та інші цукри.

Заміна цукру на замінники здійснюється на основі ціни або доступності на ринку. На сьогоднішній день є багато цукрозамінників, проте вплив деяких з них на організм людини іноді більш негативний, ніж сахарози.

За рахунок яких компонентів протеїнові батончики Ліпо Бар солодкі? Ми використовуємо два інгредієнти:

  1. Мальтит (мальтитол). Даний компонент відноситься до спиртових цукрів (багатоатомний спирт) і його вибір був обгрунтований наукою. Серед усіх спиртових цукрів мальтитол має мінімальний рівень подразнення кишківника, а точніше це значення знаходиться в зоні похибки. Простіше кажучи, мальтит абсолютно безпечний для ШКТ за дотримання дозувань (за висновком FDA не більше 100 грамів на день).
  2. Сукралоза. У ході останніх наукових досліджень вона була визнана одним із найбезпечніших цукрозамінників.

Крім цього, використовувані нами цукрозамінники не мають стороннього присмаку (гіркоти, охолоджуючого ефекту). Якщо в протеїнових батончиках Lipo Bar використовується шоколад, то тільки із цукрозамінниками, а не з сахарозою. Додатково цукор продукту не додається. Максимальний вміст цукру в батончику Lipo Bar становить 1%, який входить виключно цукру природного походження за рахунок додавання натуральних висушених плодів і ягід. Ми використовуємо тільки сублімаційне сушіння, щоб зберегти всі поживні речовини наскільки це можливо.

Жири в протеїнових батончиках 

У всіх протеїнових батончиках використовуються тверді (насичені) жири. За рекомендацією ФАО ВООЗ їх необхідно зменшувати у харчуванні, оскільки їх регулярне споживання може призвести до серцево-судинних захворювань.

З цієї причини основний тренд розвитку здорових продуктів у світі включає заміну твердих жирів на рідкі масла. Однак усі компанії без винятку використовують тверді жири у складі протеїнових батончиків. Найчастіше це пальмова олія, оскільки у неї досить низька ціна. Вміст насичених жирних кислот у пальмовій олії становить 50%. Однак часто в пальмовій та пальмоядровій олії через недостатню міру очищення міститься ще два компоненти, що підвищують ймовірність утворення злоякісних пухлин, а саме:

  • ефіри гліцидолу;
  • хлорпропанол.

Пальмоядрова олія окрім рекордного вмісту насичених жирних кислот (82-98%) також має високі рівні лауринової кислоти, яка надає протеїновим батончикам мильного присмаку.

Наша команда витратила багато сил і часу, щоб вирішити це питання і, зрештою, позитивного результату було досягнуто. Ми перша компанія, яка змогла реалізувати заміну твердих жирів на рідку олію у складі протеїнових батончиків. При виготовленні Lipo Bar використовується виключно олія, за рахунок чого вміст насичених жирних кислот вдалося знизити до 13-29% (залежно від смаку батончика). При цьому нам вдалося зберегти тверду текстуру батончиків:

  1. Ліпо Бар зберігає свою форму під час транспортування.
  2. Продукт стійкий до підвищеної температури.

І що важливо, такий підхід ніяк не вплинув на термін зберігання протеїнового батончика, зберігши його на високому рівні.

Клітковина в протеїнових батончиках

Більшість виробників додають клітковину у свої батончики для покращення травлення. Але ми пішли далі. Протеїнові батончики Ліпо Бар мають у складі суміш клітковини з різних джерел, включаючи обидві форми компонента:

  • розчинні форми харчових волокон. Сприяють покращенню мікрофлори кишечника;
  • нерозчинні форми клітковини. Поліпшують перистальтику стравоходу, шлунка та кишечника.

Також такий бленд харчових волокон відіграв велику роль у формуванні унікальної текстури батончиків Lipo Bar.

Смакові компоненти в протеїнових батончиках

Існує давно стандартизований процес формування асортименту білкових батончиків – це одна база продукту та додавання до неї різних ароматизаторів. Але ми дотримуємося іншої думки та вважаємо, що отримати якісні батончики можна лише шляхом додавання натуральних наповнювачів, які кардинально змінюють базу.

Lipo Bar пропонує асортимент протеїнових батончиків, сформований за рахунок використання шоколадних дропсів без столового цукру, сушеної вишні, малини, а також фундучної, кокосової та фісташкової пасти.

Вологовтримні агенти в протеїнових батончиках

Цей корисний поживний перекус вимагає використання вологоутримуючих агентів для поліпшення текстурних властивостей продукту протягом усього терміну зберігання. Для цих цілей в основному застосовується пропіленгліколь, гліцерин або спиртові цукри.

Виробник Ліпо Бар віддав перевагу гліцерину, як найбільш безпечному та ефективному вологоутримуючому агенту.

Емульгатори в протеїнових батончиках

Асортимент відповідних емульгаторів тут дуже великий. Від звичайних мил до натуральних лецитинів. Розуміючи безальтернативну необхідність рівномірного розподілу жиру та формування необхідної текстури в протеїновому батончику, ми також врахували фактор безпеки та користі. Тому в якості емульгаторів для Lipo Bar ми обрали два інгредієнти:

  1. Лецитин – натуральний компонент, який, крім своєї першорядної функції, захищає клітини печінки.
  2. Моногліцериди жирних кислот.

Обидва емульгатори мають статус GRAS (Generally Recognized As Safe), тобто визнані абсолютно безпечними для організму людини.

Ароматизатори та барвники в протеїнових батончиках

Тут виробникам є де розгулятися, адже асортимент представлених компонентів просто безмежний. Але варто враховувати той факт, що високоякісні штучні барвники та ароматизатори мають досить високу ціну, а отже, просто невигідні. Найчастіше використовуються компоненти з бюджетної та середньої категорії. Натуральні компоненти вимагають більше трудовитрат при виробництві протеїнових батончиків, тому також не особливо цікаві більшості виробників.

Як ви, напевно, вже встигли здогадатися, в Ліпо Бар ми використовуємо тільки натуральні ароматизатори та барвники, такі як цукровий колер та хлорофіл.

Вибираючи протеїнові батончики Lipo Bar, ви можете на 100% бути впевненими у високій якості та абсолютній безпеці продукту. Адже ми прагнули не просто створити поживний білковий батончик із високим вмістом протеїну (40% чистого білка на порцію). Наша мета – дати вам можливість вибору між тим, що пропонує український, а також закордонний ринок спортивного харчування та чимось кардинально новим. Сподіваємося, що наш унікальний продукт стане для вас приємним поживним відкриттям із максимальною користю для організму.

Інші статті

27.10.2023
Чи допомогають протеїнові батончики схуднути ?
Що таке протеїновий батончик з точки зору загальної класифікації продукту? Правильно, це звичайна їжа зі своїми особливостями впливу на організм, як власне і інша їжа.
Читати далі
02.11.2023
Чи дають протеїнові батончики вам додаткову енергію?
Давайте відразу поставимо одну жирну крапку у твердженні, що “Протеїн – джерело енергії”. Чимало людей чомусь розглядають вуглеводи, білки, жири і навіть кофеїн в одній площині, стверджуючи, що всі вони сприяють підвищенню енергетичного потенціалу.
Читати далі
01.11.2023
Коли найкраще їсти протеїнові батончики?
Протеїнові батончики є найуніверсальнішим і найпростішим у вживанні продуктом для насичення організму білком, а також для втамування почуття голоду. Їх часто ставлять в один ряд із порошковим протеїном та стандартною їжею, намагаючись вказати на переваги та недоліки, доцільність вживання, зважуючи всі за та проти білкового батончика.
Читати далі