Що дати дитині до школи на перекус?
Насправді варіантів безліч: від фруктів, смузі, вівсяного печива та приготованих удома сендвічів, до горіхів, овочевих салатів… Усе, що поживне й корисне, підійде для шкільного перекусу. Проте, як уже згадувалося, дітей із такими харчовими звичками, на жаль, мало. Усім хочеться шоколад, вафлі, печиво з високим вмістом цукру, газовані напої, чипси, піцу тощо.
Як бути? Просто дотримуватися простої стратегії. Головний орієнтир для шкільного перекусу наступний:
- помірна калорійність;
- наявність білка та клітковини;
- мінімум доданого цукру;
- простий і “зручний” формат – щоб дитині не було лінь з’їсти;
- смакові якості, подібні до улюблених і таких бажаних солодощів.
Під усі п’ять критеріїв просто ідеально підходять солодкі батончики певних форматів. По-перше, діти їх їдять із величезним задоволенням. По-друге, вони зручні у споживанні й ніколи не викликають у школярів реакції “не хочу, не буду”. Ну, і по-третє, їхня ціна повністю співставна, а подекуди навіть нижча, ніж щоденні витрати на кишенькові гроші для самостійної покупки малокорисних перекусів.
Які бувають корисні батончики для дітей
У 99% випадків батончики з написами “sport, kids, energy” та подібними є просто звичайними цукерками. Так, у них можуть бути горіхи, сухофрукти й навіть клітковина, але якщо уважно вивчити склад, то виявляється велика кількість доданого цукру та не надто корисні жири. Простіше кажучи, такі батончики маскуються під корисні за допомогою яскравої обгортки та якоїсь назви, що натякає на ЗСЖ.
Є й інша категорія, не надто придатна для школярів – це протеїнові батончики з високою концентрацією білка. Справа в тому, що навіть у такому корисному продукті теж може бути багато доданого цукру, тому склад потрібно вивчати обов’язково. Але навіть якщо з цим усе гаразд, дитячому організму просто не потрібно отримувати велику кількість білків із додаткових джерел, їм з надлишком вистачає цього нутрієнта, що надходить із щоденного раціону. Якщо подивитися на середні значення потреби в білку для дітей і підлітків 4–18 років, то вони знаходяться в діапазоні 0,9–1,55 г/кг (1). У розвинених країнах більшість дітей і так щодня перевиконує норму по білку вдвічі, а інколи й утричі. У цьому немає нічого поганого, мова лише про те, що високобілкові батончики дитині віком щонайменше до 11 років ні до чого.
Отже, усі корисні батончики можна поділити на чотири категорії.
Протеїнові батончики для дітей
Варто розуміти, що саме до протеїнових батончиків належать ті, які містять від 10 грамів білка на порцію:
- Якщо ми говоримо про школярів віком 7–10 років, то їм можна їсти один протеїновий батончик на день із концентрацією білка на порцію – максимум 10 грамів. А краще купувати не високобілкові батончики з 4–6 г білка на порцію.
- У 11–14 років вміст протеїну в батончику може становити 12–15 грамів (залежно від ваги та фізичної активності дитини).
- З 15–16 років уже можна сміливо вживати білкові смаколики, у яких міститься 15–20 грамів протеїну.
У будь-якому з вищеперелічених випадків потрібно дотримуватися правила – один батончик на день.
Енергетичні батончики до школи
Створені для швидкого припливу енергії завдяки вуглеводам у складі (фініки, мюслі, мед, горіхи тощо). Вони можуть бути корисними, якщо не перевантажені доданим цукром. Підходять як “швидкий перекус”, коли потрібно дотягнути до обіду.
Дитячі батончики з високим вмістом клітковини
Основа – вівсяні пластівці, злаки, насіння, сухофрукти. Ситості вони дають небагато, але позитивно впливають на травлення й повільно насичують. Непоганий варіант для перекусу в школу, якщо дитина зазвичай не дуже голодна перед основними прийомами їжі.
Універсальні корисні протеїнові батончики для перекусу в школі
У цьому випадку склад включає білок, клітковину, вуглеводи у вигляді цукрів природного походження. По суті, це всі три вищезгадані батончики в одному. Такий варіант є найбільш бажаним, адже, окрім чудового смаку, солодощі будуть поживними й максимально корисними.
На що звертати увагу, обираючи батончики без цукру для дітей
Сліпо довіряти тому, що написано на етикетці, не варто. Краще просто уважно вивчати склад, адже вуглеводи можуть бути додані в батончик трьома різними способами:
- Доданий цукор. Такі батончики автоматично переходять із категорії корисних у категорію – звичайна солодкість. До того ж цукру може бути досить багато, аж до 15–20 грамів на порцію. Навряд чи ви подумаєте, що на продукції з написом “Фітнес” або “Real fruit” буде велика кількість доданого цукру, саме тому завжди потрібно уважно читати склад.
- Додані й натуральні цукри. Тут до вуглеводів природного походження додають звичайний цукор, і загальна кількість також може бути дуже значною – до 20 грамів на порцію. Користі від такого перекусу теж небагато, адже в більшості випадків натуральних цукрів міститься близько 20–25%, а решта – доданий цукор.
- Жодного доданого цукру – виключно вуглеводи природного походження. Саме такі протеїнові, енергетичні батончики ідеально підходять для дітей.
Енергетичний, протеїновий батончик – швидкий корисний перекус для школяра
Як ви, напевно, вже встигли зрозуміти, далеко не кожен батончик однаково корисний і поживний. Перед тим, як обирати смаколик для перекусу в школу, варто одразу визначити ті інгредієнти у складі, яких не повинно бути, а саме:
- Доданий цукор – 0%. Як ми вже згадували вище, у якісному поживному, корисному батончику будуть лише цукри природного походження, що містяться у фруктах, горіхах та інших інгредієнтах складу. Якщо у батончику достатньо харчових волокон і мінімум доданого цукру (до 5 грамів), то такий варіант теж можна розглядати.
- М’якоть плодів олійної пальми та пальмова олія – 0%. Віддавайте перевагу батончикам, при виготовленні яких використовують рафіновану рослинну олію.
- Трансжири – 0%. Це абсолютно зайвий компонент у складі такої продукції.
А от такі інгредієнти як білок і клітковина точно повинні бути у складі. Щодо концентрації білка ми вже згадували, а що стосується харчових волокон, то 3–5 грамів на порцію – просто ідеально. І не забувайте звертати увагу на калорійність. Оптимальний діапазон – 90–180 ккал.
Як обрати протеїновий батончик для підлітка в школу
Підлітковий період – це фаза активного росту, у якій прискорюються метаболічні процеси, м’язова маса зростає швидкими темпами й тут потрібні не лише корисні основні прийоми їжі, але й якісні перекуси. Батончики з білком у складі будуть як ніколи доречні, адже протеїн критично необхідний для росту й відновлення тканин, він забезпечує роботу імунної системи, бере участь у метаболічних процесах і формує білкову основу кісток (2).
На що звертати увагу при виборі протеїнового батончика для підлітка:
- вміст білка – оптимально 10–20 грамів на порцію. Більше – не потрібно, менше – не має сенсу;
- тип білка – одним із найкращих варіантів у цьому випадку буде не сироватковий протеїн у чистому вигляді, а протеїновий комплекс із якісних білків тваринного та рослинного походження;
- загальний склад – без сумнівних добавок, таких як гуарана, кофеїн, креатин та подібні, з простими інгредієнтами: горіхи, насіння, злаки, сухофрукти тощо.
Важливо: батончик – це не заміна повноцінному прийому їжі, а лише варіант перекусу.
Як зрозуміти, що протеїновий батончик не підходить дитині як перекус
У 99% випадків проблеми можуть виникнути через білок, а точніше його добове надходження в організм. Якщо ваша дитина з надлишком отримує протеїн із раціону, то після споживання протеїнового батончика в неї може з’явитися запор, здуття, тяжкість у животі, діарея. Насправді таке трапляється вкрай рідко й жодної загрози здоров’ю не несе. Просто організм сигналізує, що йому більш ніж достатньо білка і його додаткове надходження з протеїнового батончика зайве. До слова, така ж реакція в організмі може виникнути просто від того, що щоденне меню занадто перенасичене білком.
Енергетичні, протеїнові батончики – це корисний, поживний і дуже смачний перекус у школу, який легко замінить будь-яку “цукрову” солодкість. Головне – обирати батончики з якісним складом і враховувати вік дитини.
Література
- Rajavel Elango, Mohammad A. Humayun, Ronald O. Ball, Paul B. Pencharz. “Protein requirement of healthy school-age children determined by the indicator amino acid oxidation method”, 2011 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22049165/
- National Library of Medicine. “What are proteins and what do they do?” - https://medlineplus.gov/genetics/understanding/howgeneswork/protein/