Якщо ви тільки починаєте свій шлях у світі спорту, то найближчим часом 100% гостро постане питання про протеїн. Це закономірність, яку ще не вдавалося обійти жодному спортсмену-початківцю. Можливо, ви спочатку намагатиметеся вибудувати раціон із необхідною добовою нормою білка, але думка про купівлю протеїнової добавки звучатиме в голові все голосніше. Сироватка, казеїн, ізолят – що вибрати? Як правильно розрахувати свою норму прийому харчової добавки? Який протеїн найефективніший? У цій статті ви отримаєте відповіді на всі питання щодо протеїну для новачків.
Чому протеїн для спортсменів-початківців є біодобавкою №1
Немає жодних сумнівів у тому, що білок є найбільш обговорюваним макронутрієнтом. Потім йдуть жири та вуглеводи, утворюючи собою другу за популярністю обговорення трійцю – БЖУ. У тому, що новачки в першу чергу починають цікавитися білками, немає ніякої магії або агресивного маркетингу представленого нутрієнта. Річ у тому, що будь-яка програма тренувань на набір м'язової маси, жироспалювання або підвищення витривалості, а також практично всі дієти, що працюють, починаються з оцінки споживання білка. На це є п'ять основних причин:
- Білок – головний будівельний матеріал для м'язів. Протеїни становлять приблизно 20% від загальної ваги м'язів або 80% від сухої маси м'язової тканини (1). М'язи не ростуть і не відновлюються без достатньої кількості амінокислот. Якщо організм не отримує потрібної кількості білка, він буквально не може "полагодити" мікроушкодження після тренувань і наростити нові м'язові волокна. У результаті ви можете тренуватися хоч до непритомності, але прогресу у вигляді приросту м'язової маси не буде.
- Білок зберігає м'язи при схудненні. Для зниження ваги потрібно організувати дефіцит калорій – це аксіома. Проблема полягає в тому, що при недостатній кількості білка та неправильному розподілі макронутрієнтів організм втрачатиме не тільки жир, а й м'язову масу. Найчастіше страждають апендикулярні м'язи (біцепс, трицепс, плечові м'язи, квадрицепс, підколінні сухожилля, литкові м'язи тощо). Достатнє споживання білка запобігає цьому процесу і допомагає зберегти м'язи при зниженні маси тіла (2).
- Білок володіє найвищим термічним ефектом серед продуктів харчування, а це означає, що організм витрачає найбільше енергії на його перетравлення. Перетравлення білка потребує більше енергії, ніж вуглеводів або жирів – це називається термічним ефектом їжі (TEF). Організм витрачає близько 20-30% енергії на перетравлення білка, у той час, як для вуглеводів – всього 5-10%, а для жирів – 0-3% (3). Це означає, що достатній рівень білка у раціоні прискорює BMR (базальний метаболізм).
- Білок є дуже ситним макронутрієнтом, дозволяючи контролювати апетит і запобігаючи переїданню. Протеїни відносно довго перетравлюються, допомагаючи підтримувати почуття ситості. Це знижує ризик зривів та переїдання, що особливо важливо для тих, хто перебуває в дефіциті калорій або контролює вагу (4, 5).
- Без адекватної кількості білка навіть найкрутіша програма тренувань втрачає сенс. Тренування створюють "запит" на відновлення та зростання м'язів, але якщо не вистачає "будівельних матеріалів" у вигляді протеїнів/амінокислот, організм просто не зможе реалізувати цей потенціал. Так, ви можете почати прогресувати в силі, але не в м'язовій масі.
А ще, раніше вважалося, що споживання калорій понад добову потребу обов'язково призведе до збільшення маси тіла і, зокрема, жирової маси, незалежно від того, які макронутрієнти споживаються. Але як з'ясувалося, білок є винятком і найбільш “що прощає” макроелементом, оскільки при переїданні він насилу відкладається у вигляді жиру в організмі (6). Загалом білок – це мастхев, особливо якщо у вас є цілі, пов'язані з фігурою.
Який протеїн купити новачкові
Головним фактором виступає не гарна упаковка, класна реклама на тлі бодібілдерів, а амінокислотний профіль - він повинен бути повним (включати всі EAA, а також всі необхідні розгалужені амінокислоти BCAA). Звичайно, вивчати склад на кожній упаковці ніякого сенсу немає. Все, що необхідно – це зупиниться на трьох видах протеїнів та обирати між ними (орієнтуючись на свій бюджет, довіру до бренду тощо).
Сироватковий протеїн
Whey protein беззастережний лідер серед протеїнових добавок з повним амінокислотним профілем та швидким засвоєнням. Буває три типи:
- WPC (концентрат) – містить 65–75% білка та деяку кількість жирів, а також лактози (7). Підходить для тих, хто хоче набрати масу і не має проблем із переносимістю лактози;
- WPI (ізоляти) – чистіша форма з вмістом білка вище 90%. Практично не містить жирів та лактози (8), тому ідеальний для тих, хто стежить за калорійністю або страждає на непереносимість лактози;
- WPH (гідролізат) – найбільш “швидкий” варіант, що пройшов частковий гідроліз для прискореного засвоєння (9). Починає надходити в кров вже через 15-30 хвилин, а повне засвоєння займає 60-90 хвилин. Концентрація білка досягає 99%, але коштує такий продукт дорожче від ізоляту і концентрату, а також має специфічний смак.
За великим рахунком, абсолютно будь-який протеїн для новачків із цієї трійці буде чудовим варіантом. Якийсь колосальної різниці в ефективності при вживанні гідролізату або того ж концентрату ви 100% не побачите. Відчутні відмінності будуть хіба що в ціні та смаку.
Казеїновий протеїн
Казеїн відрізняється повільним засвоєнням, завдяки чому забезпечує поступове надходження амінокислот у кров протягом 3-6 годин (10). Це робить його ідеальним не тільки для вживання перед сном, щоб запобігти катаболізму і підтримувати м'язи в процесі нічного відновлення, а й у денний час між їдою. Як вибрати казеїновий білок для початківців? Вам першочергово потрібно з виглядом цього протеїну:
- Міцелярний казеїн – засвоюється найповільніше, амінокислоти надходять протягом 5-6 годин. Оптимальний для прийому на ніч.
- Казеїнат кальцію – засвоюється швидше, за 3-4 години, що робить його придатним для денного вживання між основними прийомами їжі.
Казеїн багатий на глютамін, який підтримує імунну систему і сприяє відновленню м'язів, але в ньому менше лейцину, тому він менш ефективний у плані швидкого запуску анаболічних процесів у порівнянні з сироваткою. Його можна радити тим, хто хоче запобігти катаболізму вночі і забезпечити тривале надходження амінокислот протягом дня.
Яєчний протеїн
Вважається одним із найбільш збалансованих за амінокислотним складом, адже в ньому в оптимальних кількостях є всі необхідні амінокислоти. Цей вид білка не містить лактози, жирів та вуглеводів, що робить його гарною альтернативою сироватковому для людей з непереносимістю молочних продуктів. Високий вміст лейцину та аргініну сприяє анаболізму та прискореному відновленню. Однак ціна на яєчний протеїн вища, ніж на whey protein і до того ж при його вживанні є ризик прояву дискомфорту в шлунково-кишковому тракті (але це виключно індивідуальна реакція). В цілому, відмінний вибір для тих, хто шукає безлактозний продукт з високим вмістом амінокислот. Якщо ви веган або маєте особливі харчові потреби, при яких вживання тваринного протеїну неприпустимо, то єдина бездоганна альтернатива – рослинний протеїн. Так, його головний недолік – не повний амінокислотний профіль, але ця проблема легко вирішується з комбінування різних рослинних білків.
Цікавий факт: соєвий протеїн містить усі незамінні амінокислоти (11), проте часто залишається осторонь через вміст фітоестрогенів. Багато хто побоюється, що вони можуть викликати фемінізацію у чоловіків, адже про це чимало інформації в інтернеті. Насправді – це міф: щоб досягти хоч якогось значного ефекту, що призводить до розвитку вторинних статевих ознак у чоловіків, потрібно споживати величезну кількість соєвого білка протягом тривалого часу. На практиці ймовірність подібних побічних ефектів практично нульова (12). Тому, якщо ви новачок і шукаєте рослинний протеїн – можете сміливо брати соєвий.
Як приймати протеїн новачкові
Думка та чітка позиція Міжнародного товариства зі спортивного харчування така – 1,4-2 г білка на день на кілограм ваги достатньо для більшості людей, які займаються спортом (13). Водночас, Американський коледж спортивної медицини говорить про діапазон 1,2-2 г білка, що в принципі не відрізняється від попередніх значень. Але постає питання, а як краще приймати протеїнові добавки – за раз чи розбивати на кілька порцій? Для максимального анаболізму слід споживати білок у кількості 0,4-0,55г на кілограм ваги за один прийом їжі(14). Розглянемо на прикладі і уявимо, що ваша вага 80 кг. Математика зрозуміла та абсолютно не складна.
Якщо ви вирішили вживати протеїн у мінімальній кількості (1,2 г/кг ваги), то загальна концентрація білка з їжі та протеїнових добавок має становити 96 грамів. При розрахунку по нижньому діапазону споживання (0,4 г білка/кг ваги на порцію) – це буде 32 грами за один прийом їжі і таких прийомів має бути три за день. По верхньому діапазону (0,55г/кг) – 44 грами, що відповідає приблизно 2 прийомам на день.
Кращий протеїн для новачків: як не потрапити на маркетинг
Ті, хто тільки починає свій шлях у спорті, дуже сильно довіряють гучним гаслам про суперефективність окремих видів протеїну. Взяти те ж цвіркунове борошно - "Цвіркуни на 65-70% складаються з чистого білка, тоді як, наприклад, в яловичині його міститься всього 17-40%. Борошно з них екологічне, багате на вітаміни, сприяє активному набору м'язової маси і швидкому спалюванню жиру. Визнайте, захотілося купити спробувати? Так, звучить привабливо, але на практиці все не так райдужно. Уявимо, що ви вирішили закривати половину добової потреби в білку з розрахунку 1,2 г/кг борошном із цвіркунів:
- цвіркуни дійсно дуже багаті на білок, проте дивлячись на реальні цифри всі ці “65-70%” стають мало актуальними. У 10 грамах цвіркунового борошна міститься близько 7 грам протеїну, а значить навіть при наших розрахунках з прикладу вище, потрібно вжити 70 грамів цвіркувального борошна (49г білка) протягом дня;
- 70 грамів борошна з цвіркунів - це 350 калорій (5,6 г вуглеводів, 14 грам жиру);
- вартість 70 грамів цвіркунового борошна близько 10$, а на місяць – це 300$, щоб закрити половину добової потреби в білку цим продуктом.
Тут ось яка справа. Навіть елементарний якісний протеїновий батончик буде набагато кращим рішенням, ніж цвіркунове борошно. Розглянемо білкові батончики Lipo Bar, яких потрібно 2 штуки, щоб отримати ті ж самі концентрації нутрієнтів:
- багатокомпонентний протеїн з повним амінокислотним профілем;
- 20 г чистого білка в одній порції;
- жири – 7,5 г, вуглеводи – 0.2-2.3 г (залежно від смаку), клітковина – 4,4 г, калорійність – ≈170 ккал;
- ніякого додаткового цукру, трансжирів, пальмової олії;
- виключно якісні підсолоджувачі.
Два такі батончики на день вам обійдуться в 2.5$, що в чотири рази дешевше, ніж неймовірне цвіркунове борошно, при ідентичному ефекті на організм. Тому найкращий протеїн для початківців – це, безумовно, сироватковий, казеїновий, яєчний чи рослинний. Необхідно смачно та швидко вгамувати голод з максимальною користю, а також попутно закрити частину добової потреби в білку – просто з'їжте якісний протеїновий батончик.
Література
- Muscle Protein, 2018 – https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/muscle-protein.
- Edda Cava, Nai Chien Yeat, Bettina Mittendorfer – “Preserving Healthy Muscle during Weight Loss”, 2017 - https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5421125
- Helen Kollias – “A calorie isn't a calorie” - https://www.precisionnutrition.com/digesting-whole-vs-processed-foods.
- Jaapna Dhillon, Bruce A. Craig, Heather J. Leidy, Akua F. Amankwaah, Katherene Osei-Boadi Anguah, Ashley Jacobs, Blake L. Jones, Joshua B. Jones, Chelsey L. Keeler, Christine E. M Keller, Megan A. McCrory, Rebecca L. Rivera, Maribeth Slebodnik, Richard D. Mattes, Robin M. Tucker – “The Effects of Increased Protein Intake on Fullness: A Meta-Analysis and Its Limitations”, 2016 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26947338/
- Lucy Chambers, Keri McCrickerd, Martin R. Yeomans – “Optimising foods for satiety”, 2015 – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386
- Alex Leaf, Jose Antonio – “The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient Composition - A Narrative Review”, 2017 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29399253/
- Yingying Gu, Laurent Bouvier, Alberto Tonda, Guillaume Delaplace – “A mathematical model for the prediction of the whey protein fouling mass in a pilot scale plate heat exchanger”, 2019 - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095671351930310X
- E. A. Foegeding, P. J. Luck – “Whey Protein Products”, 2002 - https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/3-s2.0-B0122272358003266/first-page-pdf
- René Koopman, Nico Crombach, Annemie P. Gijsen, Stéphane Walrand, Jacques Fauquant, Arie K. Kies, Sophie Lemosquet, Wim H. M. Saris, Yves Boirie, Luc J. C. van Loon – “Ingestion of a protein hydrolysate is accompanied by an accelerated in vivo digestion and absorption rate when compared with its intact protein”, 2009 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19474134/
- Martial Dangin, Yves Boirie, Christelle Guillet, Bernard Beaufrère – “Influence of the protein digestion rate on protein turnover in young and elderly subjects”, 2002 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12368423/
- Aaron J. Michelfelder – “Soy: a complete source of protein”, 2009 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145965/
- Katharine E. Reed, Juliana Camargo, Jill Hamilton-Reeves, Mindy Kurzer, Mark Messina – “Neither soy nor isoflavone intake affects male reproductive hormones: An expanded and updated meta-analysis of clinical studies”, 2020 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33383165/
- Bill Campbell, Richard B Kreider, Tim Ziegenfuss, Paul La Bounty, Mike Roberts, Darren Burke, Jamie Landis, Hector Lopez, Jose Antonio – “International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise”, 2007 - https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-4-8
- Brad Jon Schoenfeld, Alan Albert Aragon – “How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution”, 2018 – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0215-1